16 Julai 2011

Berdikari itu Bagus!!!

Semenjak dua menjak ni MT salu jek mem-bz kan diri, ke hulu ke hilir, round sana round sini, pusing sana pusing sini sambil ditemani oleh peneman setia MT,Qasih..Akhirnya...penat lelah MT membuahkan hasil.Suka sangat tau,walaupon penat tapi MT puas.Rasa cam bangga & puji untuk diri sendiri coz MT mampu buat sendri.Start dari bulan 6 sampai semalam MT dok kulu kilir cari rumah sewa baru.Rumah yang MT duduk sekarang ni dah kene jual.Hampeh jek kan.Kalau ade hati nak jual, x payah la nak sewa2.Buat penat jek dok pindah randah.

Kadang2 memang penat sangat coz ape2 sume MT kene buat sendiri.Bagi MT, MT x kisah pon coz MT bukan nya kerja,so x salah rasanya kalau MT berdikari tanpa mengharap sangat kat husband.Lagi pon die yakin & percaya yang MT mampu buat.Mungkin pendapat & pemikiran orang sume lain2.Contohnya salah sorang kenalan MT x suke dengan cara MT,kata nya " husband akan lepas tangan coz kita mampu buat sume".Kenalan MT sanggup x ambik lesen coz x nak jadi cam MT,sume kene buat sendiri.hhhmmmmm...MT pon x tau nak cakap ape,juz senyum jek dengar die cakap camtu.Tup tup MT plak leh rase sedih plak die cakap camtu..Cepat2 MT dok pujuk diri sendiri " Lantak lah ape org nak kata,janji kite tau apa yang kita buat".

Bagi MT,sampai bila kita nak harap bantuan orang len,selagi kita mampu,harusla kita cuba buat sendri.MT nak bagi contoh lagi, kan bagus kalau kite kaum wanita @ isteri ambik lesen.Kalau kata anak sakit,kita leh drive terus g hospital.Buatnya husband plak di luar kawasan,x kan nak tunggu gak husband balik semata2 nak kene anto anak sakit.Contohnya kalau husband plak demam, kite la yang kene main peranan, anto suami g hospital plak.Ni pendapat MT la,macam MT cakap tadi, pendapat & pemikiran orang x sama.MT bukan nak kata MT ni bagus ke hape cume nak berkongsi pendapat saja.Jangan plak ada yang berkecil hati yek...

4 ulasan:

b a m b a m ' s berkata...

kita org pempuan zaman skang xleh nak bergantung kat org laki sgt MT.. elok lar tuh at least kita leh buat sendiri..and kena lar selalu ingatkan suami tjawab dia jugak.. :)

cewahhh..macam CB dah kawen jek kan.. ekkekek

..m@m@ T0meLL.. berkata...

CB : betoi3...ade gak yg sokong MT.tq CB..

Myra Jay berkata...

Ye betul tu, zaman sekarang kita org pompuan nie kena tau berdikari, smpai bila nak harapkan bantuan orang lain kan walau dia husband kita.. :)
Susah sama susah dipikul bersama :)

..m@m@ T0meLL.. berkata...

MJ : tolong menolong utk kebaikkan bersama gak kan